2013. december 6., péntek

Transzparens és igazságos sportélet

Amióta beköszöntött a tél és hideg, meg néha latyak is van, sajnos a hegyen mászkálós aktivitásaim alább hagytak, mert annyira még nem lettem bergeni (mi a fenegyerek női verziója?), hogy ebben az időjárásban is odafönt szalagáljak, mint ők.

Viszont. Amióta Kriszta barátnőm elutazott és rám ruházta nem csak a lakását, hanem az örökélet-ingyensör-mindenhova beengedő egyetemi mágneskártyáját is, azóta korlátlan sportlehetőségeim nyíltak a város bármelyik egyetemi, vagy egyetemistáknak szóló sportcentrumába.

Ez persze önmagában még nem lenne különleges, de arra éppen okot ad, hogy az indoor sport népszerűsítésének és a hozzá tartozó szemléletformálásnak a formáit méltassam.

Először is: a legnagyobb diákcentrumban, ami egy elég nagy, szuperstílusos és modern épület, úgy helyezték el az U alakú ház egyik végében a könyvtárat, másikban pedig az uszodát, hogy mindkettőt üvegfalak veszik körül. Tehát belép az ember a főbejáraton, megáll, jobbra néz, balra néz, könyvtár, uszi, szabad a választás.
Továbbá könyvtárból lehet sóvárogva az uszodába átkukkolni, uszodából a könyvtárba. A squash-pályákat is látni a folyosók végéről. Csak hogy csalogasson.
És ezen felül a legeslegjobb, hogy természetesen nem csak belátni, hanem ki is. Tehát, amikor az ember úszkál a medencében, közben nézegetheti az odakinti hóesést vagy a karácsonyi fényeket, netán a szexi esőkabátokat.

Ezen felül.
A konditeremben szabályozva van, hogy tilos pántos meg ujjatlan meg túl kivágott cuccban megjelenni (férfiaknak és nőknek egyaránt), hogy ne hozzuk kellemetlen és esélyegyenlőtlen helyzetbe azokat a sporttársakat, akik épp azért járnak oda, mert nem mindenük mutogatnivaló.

Valamint.
A zuhanyzóban sok sok felirat hirdeti annak az örök idők óta tartó rejtélynek a megoldását, hogy miért leszünk klórszagúak a medence vizétől, de nem csak hogy miért igen, hanem azt is, hogy hogyan nem.
Részletesen le van írva (ennek kifejtésétől most eltekintenék), hogy a vízben úszó klór a testeden megtapadt koszokra bukik! Vagyis: ha a napi izzadtságból született baktériumokat beviszed magaddal, azok megkötik a klórt. Ha előtte lemosod, akkor pedig nem lesz a klórnak hol megtapadni.
Döbbenetes. És működik.
Biztos vagyok benne, hogy sokan tudtátok ezt már, kedves olvasóim (én nem), de ebben nem is önmagában a megoldás a szép, hanem az, hogy az egész folyamatot kiplakátolják, és nem csak azt harsogják a feliratok, hogy zuhanyozzá le, hülyegyerek, mert KÖTELEZŐ.


1 megjegyzés:

  1. Ez milyen jo! Mar hogy nem csak az utasitas van kint, hanem elmondjak, hogy az neked miert jo. :) Tudnak valamit.

    VálaszTörlés